Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

 Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

Kitap en iyi dostumuzdur. Dostlar ise fayda sağlarlar.

Kitap okumanın bize kazandıracakları saymakla bitmez ancak kitap okuyan bireylerin her hareketinde gözle görülür değişimler olduğu bir gerçektir. Konuşma, hareket etme, düşünme, yazma ve benzeri pek çok tavırda etkili olan kitap okumanın faydaları özellikle de günümüzde bilinmesi gereken önemli bir bilgidir. İnternet kullanımının yaygınlaşmasına bağlı olarak çocukların ve gençlerin okuma alışkanlığını kaybetmesi durumu söz konusu olsa da kitap okumak her dönemde ilgi gören ve istenen faydalı bir aktivitedir. Peki, kitap okumanın faydaları nelerdir?

Kitap Okuma Alışkanlığı
Kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlardan itibaren kazandırılmalıdır.

Kelimelerin Kitap Okumayla İlişkisi

Kitap okumak, kelime dağarcığı için zenginleşme anlamına gelir. Kelime dağarcığının zenginleşmesi demek yalnızca yeni kelimelerin öğrenilmesi demek değildir. Zaten bilinen ancak kullanılmayan kelimelerin de sıklıkla kullanılabilecek kelimeler arasında eklenmesi demektir. Kitap okumak, gün içerisinde farklı kelimeler her alanda kullanılmasını sağlar. Yeni kelimeler öğrenme anlamında da kitap okumak oldukça yararlıdır çünkü daha önceden duyulmuş ancak anlamı bilinmeyen ya da hiç duyulmamış kelimelerin de öğrenilmesi kitaplar ile mümkündür. Bu sayede kitaplardaki kelimelerin farklı kullanımları da gözlemlenir ve kullanılan kelimeler gün içerisinde kullanılmak üzere hafızaya alınır.

Kitap Okumanın Konuşmaya Etkisi

Günlük hayatta en çok yaptığımız aktivite olan konuşmak, kitap okuma sayesinde farklı bir boyut kazanabilir. Sıradan olayları dahi anlatırken yeni kelimeler kullanmak, farklı cümle kalıpları ile konuşmak ve mecaz gibi farklı anlatım tekniklerinden yola çıkmak konuşma şeklini büyük oranda etkileyen davranışlardır.

Ayrıca bir olayı anlatırken dahi kullanılan “şey” kelimesi kitap okuma sayesinde ortadan kalkabilir çünkü “şey” kelimesi cümleyi genel olarak basitleştiren bir kelimedir ve bunun yerine belirleyici örnekler kullanmak daha etkilidir. Kitap okumanın konuşmaya etkisi de genel anlamda yeni kelimeler ve cümle kalıpları ile konuşmayı geliştirmesi anlamına gelir.

Kitap okumak farklı konular üzerine de konuşabilme imkanı sunar. Bu yönü ile de konuşmanın niteliği konusunda büyük bir belirleyici rolündedir. Örneğin distopya örnekleri üzerine kitap okuyan bireyler farklı şekillerde dünyayı kavrama yetilerini geliştirirler ve bu konularda konuşma kabiliyetleri diğer bireylere göre daha iyidir.

Okudukça Gelişen Düşünme Yetisi

Düşünmeyi geliştirmek pek çok farklı şekilde sağlanabilir ancak kitap okumanın düşünme üzerindeki etkisi yadsınamayacak kadar büyüktür. Farklı bakış açıları kazanmak, yeni kurgular keşfetmek, farklı evrenleri görmek, yeni bilgiler öğrenmek okuma ile gelişen düşünme yetisinin içeriklerinden yalnızca birkaçıdır.

Düşünmenin gelişmesi ayrıca kelime dağarcığının gelişmesine ve yeni kalıplar kullanılmasına da bağlıdır. Örneğin devrik cümleler kurmak, ironi yapabilmek ya da mizah anlayışına sahip olmak düşünmenin ve düşüncelerin gelişimine bağlıdır.

Kitap okumak ayrıca çoklu düşünmeye de sevk eder. Bu sayede karşılaşılan problemler farklı bakış açıları ile çözülebilir hale gelir ve yaşanan zorluklar karşısında çözüm yolları üretmek de basitleşir. Her türlü duruma yönelik fikir sahibi olmak ve problemlerden korkmamak kitap okumak sayesinde mümkün olur.

Kişisel Gelişim ve Kitap Okuma

Hayata dair farklı bakış açıları ile tanışmak, kişisel gelişim konusundaki en etkili içeriktir. Özgüven kazanmak, girişimcilik edinmek, konuşma konusunda çekinmemek için kitap okumak oldukça yararlıdır. Ayrıca okunan kitapların içeriklerine bağlı olarak kişisel anlamda ciddi bir gelişim sağlamak da mümkündür. Örneğin hiç düşünmediğiniz detayları düşünür hale gelmek ve bunlar üzerine sorgulama yapmak, farklı bilgiler öğrenmek, problemlere karşı korkak olmamak ve çözüm üretebilir olmak kitap okuma sayesinde mümkündür.

Kitap Okumanın Huzuru
Kitap okumak, insan ruhunun huzuru bulmasında en büyük yardımcıdır.

Her Konuda Deneyim Kazandırır

Kitap okumak, “-mış gibi yapmak” için tercih edilebilecek en güzel yoldur. İstediğiniz kitapta bir savaşçı olabilir, bir başkasında evliliğin nasıl bir duygu olduğunu tadabilir, başka birinde detaylı düşünen bir dedektif olabilir ya da doğaüstü güçlere sahip karakterler ile tanışabilirsiniz.

Bunların dışında günlük aktivitelere dair de bilgi ve deneyim kazanmak kitaplar sayesinde mümkün hale gelir. Örneğin hiç kaykay kaymamış biri nasıl kaykay kayılacağını kitaptaki bir karakterden öğrenebilir, yüzme bilmeyen biri ise nasıl yüzüleceğine dair fikir sahibi olabilir. Bunları öğrenmek yalnızca öğretici ve eğitici kitaplar ile değil romanlar, hikayeler ya da farklı kitaplar ile de mümkündür.

Kitaplar ayrıca bize farklı evrenlere, gezegenlere ya da olaylara dair de deneyim kazandırır. Uzaylılarla konuşabilir, Ay’da yaşayabilir, suyun hiç olmadığı bir Dünya görebilir ya da herkesin üç kollu olduğu evrenler ile tanışabilirsiniz. Gerçek hayatta edinemeyeceğiniz deneyimler kitaplar sayesinde mümkün hale gelir. Bu yönü ile de kitaplar her konuda deneyim kazandırır ve gelişim sağlar.

Mizah Anlayışında Gelişim Sağlar

Kitap okumak ayrıca mizah anlayışında da gelişim sağlar. Bu yalnızca kitaplardaki esprileri almak ile olmaz. İroni yapmak, mecaz kullanmak, kelime oyunlarından faydalanmak için kitap okumak gerekir. Okuyan bireylerin genellikle espri yapmaya ve mizah kullanmaya daha yatkın olduğunu görürüz. Bunun sebebi ise hem düşünme hem de konuşma anlamında kendilerini geliştirmeleridir. Bu da kitap okumak ile mümkün olur.

Yazarken Değişimi Göreceksiniz

Yazı yazarken kitap okumanın faydaları çok daha gözle görülür hale gelecek. Daha uzun ve anlaşılır cümleler kurmak, noktalama işaretlerini doğru kullanmak, kelime kullanımlarına dikkat etmek ve daha pek çok farklı yazma yetisi de kitap okudukça gelişir. Bu yetilerin gelişmesi genellikle kendiliğinden olur çünkü beyin kitaptaki yazılış şekillerini otomatik olarak hafızaya kaydeder ve yazma esnasında da bu sebeple hata oranı düşer, belirtilen yetilerde de gelişme görülür. Kitap okuma sayesinde kelimelerin yanlış yazılması ya da kullanılması durumu da ortadan kalkar çünkü kelimelerin yazılış şekilleri net şekilde kitap okurken beyin tarafından seçilir.

Bu belirtilen pek çok farklı gelişim ve değişim kitap okumanın faydalarından yalnızca birkaçıdır. Bunlara ek olarak farklı gelişimler kitap okuma sayesinde sağlanır. Okunacak olan kitapların nitelikli, anlaşılır ve gelişim sağlayacak kitaplar olması önemlidir. Okunacak kitaplar illa ki bilgi içeren kitaplar olmak zorunda değildir ancak yazım kurallarına uygun, düşünmeye katkı sağlayacak kitaplar okunursa bahsedilen gelişimlerin sağlanması olasıdır.

Engin Güler

İlgili İçerikler

Bir Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir